Behandeling: Echosclerose (echogeleide foam-sclerose)

Echosclerose is een behandeling van spataderen met behulp van een echo-apparaat (Duplex). Het gaat om spataderen die voor het blote oog niet zichtbaar zijn. In de meeste gevallen wordt echosclerose gebruikt voor een ader in de knieholte (vena saphena parva). Een spatader is een ader waarin een of meer kleppen niet meer goed werken. De kleppen in aderen zijn nodig om het bloed uit de benen tegen de zwaartekracht omhoog te pompen richting het hart. Bij onvoldoende werking van de kleppen hoopt zich bloed op in de ader, die dan uitzet. Dit kan klachten geven als gezwollen benen, een pijnlijk of moe gevoel in de benen, of zichtbare spataderen in de onderbenen.

Bij een spatader in de knieholte is een aantal behandelingen mogelijk. De ader kan geopereerd worden, waarbij door een sneetje boven de knieholte de ader wordt opgezocht en afgebonden. Een andere mogelijkheid is om de ader te laseren of te behandelen met ultra-geluid. Een derde optie is om de spatader met behulp van een echo-apparaat in te spuiten met een schuim waardoor de vaatwanden aan elkaar verkleven: echosclerose. Als er wordt afgezien van bovenstaande behandelingen, kan men een op maat gemaakte elastische kous gaan dragen. Dit vermindert meestal wel de klachten, maar de spatader verdwijnt er niet door.

Duur van de behandeling

De behandeling duurt ongeveer twintig minuten.

Voor de behandeling

De arts schrijft u voor de behandeling speciale elastische kousen voor. U krijgt adressen waar u de kous kunt halen. Doe dit bij voorkeur al 2 weken voor de behandeling,. U kunt zelf al proberen de kous aan- en uit te trekken. U mag de kous niet dragen op de dag van behandeling voordat u behandeld wordt. . Zorg ervoor dat u de kous bij u heeft tijdens de behandeling. Vet uw benen niet in op de dag van behandeling, eventueel door ons te gebruiken pleisters blijven dan niet plakken. Meldt u het aan uw arts als u allergisch bent voor pleisters, of voor andere stoffen of medicijnen.

De behandeling

Na zorgvuldige controle zal de behandeling van de ader plaatsvinden door inspuiten van een schuim (ethoxysclerol). Om de juiste ader te vinden wordt gebruik gemaakt van een echo apparaat. U voelt een prik van de (dunne) naald, het inspuiten is echter pijnloos. Op de plaats van de ingespoten ader wordt een schuimrubber kussentje of wattenrol gelegd, met hierover een verband en elastische kous (tot de lies). Door het inspuiten van de vloeistof wordt in de loop van dagen een ontsteking van de binnenkant van de spatader veroorzaakt, waardoor deze gaat verkleven en dichtgroeien. Dit voelt u meestal niet. Door de druk van het kussentje en het verband blijft de ader dichtgedrukt, zodat hij goed kan dichtgroeien en er niet weer opnieuw bloed door gaat stromen. Bij de aanwezigheid van meerdere spataderen, of bij onvolledig resultaat volgt soms nog een tweede behandeling. De arts zal u hiervan op de hoogte stellen.

Na de behandeling

Direct na de behandeling wordt u geadviseerd vijftien minuten te wandelen.

Naar huis

Na de behandeling mag u naar huis. Gebruik van eigen of openbaar vervoer is geen probleem. Mits u direct na de behandeling vijftien minuten wandelt.

Controleafspraak

Na ongeveer 6 weken wordt de ader gecontroleerd door de arts.

Weer thuis

Het verband en de kous moeten een week lang dag en nacht aanblijven. U kunt na een week alle verband zelf verwijderen. Er kunnen dan flinke blauwe plekken aanwezig zijn; dit is normaal. Hierna moet de kous nog één week overdag worden gedragen.

Leefregels en adviezen
In de eerste weken moeten grote krachtsinspanningen (zoals zwaar tillen) worden vermeden. Lopen en fietsen is juist wel aan te raden. U mag tot 2 weken na de behandeling geen vliegreizen of lange bus-of autoritten maken.

Complicaties
De behandeling heeft in de regel weinig complicaties. Soms kan de ingespoten ader wat rood en pijnlijk zijn, soms treedt er roodheid, jeuk of pijn op door de pleisters. Als de roodheid of pijn zich uitbreidt, kunt u hiervoor contact opnemen met de polikliniek Dermatologie. Soms ontstaan in de loop van de weken verhardingen op de plaats van de behandelde ader. Dit is een normale reactie, doch als dit veel pijnklachten geeft kunt u hierover contact met ons opnemen. Het kan zijn dat er bij de plaats van inspuiten een lichtbruine verkleuring van de huid optreedt. Dit is een onschuldig verschijnsel dat meestal na enkele weken tot maanden verdwijnt. De belangrijkste doch zeldzame complicatie is het optreden van een diepe veneuze trombose (trombosebeen). Hierbij kan het gehele onderbeen pijnlijk en gezwollen raken. Bij verdenking op een trombosebeen dient u altijd direct contact op te nemen met de polikliniek.

Vragen

De informatie over echoscleroseren is bedoeld als aanvulling op het gesprek met de arts. De algemene aard van de informatie kan niet altijd recht doen aan iedere individuele situatie. Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, stel die dan gerust aan de arts, of bel met de polikliniek 020-8200968. Ook bij (pijn)klachten na de behandeling kunt u contact opnemen met dit nummer.


Terug
Meer informatie?

Wij zijn telefonisch bereikbaar van
maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 12.30 en
van 13.30 tot 16.30 en op woensdagavond
van 18.00 tot 20.00 op 020 - 820 09 68

Openingstijden

maandag t/m vrijdag

08.30 - 12.30

13.30 - 16.30

woensdagavond

18.00 - 20.00